Vesti

VAZDUH JE OPASAN – ZA SRBIJU BEZ SMOGA

September 5, 2021

Članovi Evropske zelene partije su zajedno sa drugim članovima neformalne grupacije EKO SARADNJA svojim učešćem podržali zahteve protesta ZA BEZOPASAN VAZDUH koji je po drugi put organizovala EKO STRAŽA. Zahtevi će biti predati Ministarstvu zaštite životne sredine kako bi kroz institucije pokrenulo rešavanje nagomilanih problema koji sprečavaju Srbiju da prodiše. Srbiju definitivno u najvećoj meri guše elektroenergetski sistem, proizvodnja toplotne energije u velikim sistemima i individualnim domaćinstvima, industrijski zagađivači i slučajno ili namerno spaljivanje svega i svačega počev od žetvenih ostataka na njivama preko prerađenog ulja, starih guma i otpadne plastike u industriji i domaćinstvima do požara na deponijama.

Evropska zelena partija je početkom godine takođe predala Ministarstvu zaštite životne sredine predlog mera za smanjenje čestičnog i hemijskog zagađenja na nacionalnom nivou i nivou lokalnih samouprava i zatražila sastanak sa aktuelnom ministarkom. Naravno, na našu inicijativu nije stigao nikakav odgovor.

“Već godinama ističem da su najveći ekološki faktori rizika u našoj zemlji državna uprava i lokalna samouprava. Svesni su oni da nemaju nikakve odgovore na naša pitanja i naše zahteve. Svesni su da strategije za poboljšanje kvaliteta vazduha padaju pred planovima za razvoj elektroenergetskog sistema koji predviđaju izgradnju još termoelektrana na ugalj veoma niskog kvaliteta, pred sporom realizacijom programa koji treba da pomognu u energetskoj tranziciji, pred akcidentalnim, a i pred namernim, požarima na divljim deponijama i zvaničnim, a u stvari nesanitarnim, deponijama u pojedinim lokalnim samoupravama i pred neradom inspekcijskih organa koji ne sankcionišu industrijske zagađivače vazduha, spaljivanje opasnog otpada kao goriva u cementarama i topionicama, spaljivanje žetvenih ostataka i spaljivanje korišćenog ulja, otpadne plastike i starih guma u individualnim ložištima. Zato nema odgovora iz Ministarstva, zato nema poziva za sastanak i zato mi danas sa građanima unapred upozoravamo da nas čeka isti scenario kao i prošle zime. Davićemo se u smogu u većem delu Srbije i umiraće nam i mladi i stari zbog enormnog zagađenja vazduha u kombinaciji sa hroničnim bolestima, uobičajenim virusnim infekcijama i infekcijom korona virusom. Ovakvo stanje je nepodnošljivo i mi tražimo najhitnije reagovanje svih struktura kako bi smo snažno krenuli da radimo na unapređenju kvaliteta vazduha u Srbiji. To je posao koji će trajati sigurno dve decenije i moramo ga što pre započeti. Vremena za čekanje više nema.” – istakao je dr Dejan Pavlović, predsednik Evropske zelene partije.

#DASRBIJAPRODIŠE

#PružiRuku

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica