Vesti

Uvođenje predmeta Ekoligija u nastavu i materijalni status prosvetnih radnika

December 23, 2021

Savet za prosvetu i obrazovanje Evropske zelene partije pozdravlja zajedničke napore Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na realizaciji pilot projekta u ekološkim sekcijama 29 izabranih osnovnih škola u Republici Srbiji pod nazivom „Uloga učenika u zaštiti životne sredine”.

Edukacijom najmlađih postiže se da sutra imamo odgovorne građane koji će se savesno odnositi prema zaštiti životne sredine i brinuti o njoj.

Ovim projektom će se stići do kvalitetnog dokumenta za sistemsko obrazovanje i time postići uvođenje predmeta Ekologija u sve osnovne škole i zapošljavanje diplomiranih biologa i ekologa što je jedna od programskih ideja naše stranke.

Podržavamo i inicijativu četvoro dekana državnih fakulteta u Srbiji na kojima se školuju master ekolozi i biolozi o zapošljavanju 100 pomenutih stručnjaka u opštinama širom Srbije čime bi se pojačali napori na sprečavanju daljeg ugrožavanja prirode. Nedostatak ovog kadra je naročito izražen u siromašnim opštinama jer se na radnim pozicijama stručnjaka čiji je posao da brinu o očuvanju prirode, biljnog i životinjskog sveta zapošljavaju osobe drugih struka i obrazovnih profila, a ne biolozi i ekolozi koje država školuje za to.

Savet za prosvetu i obrazovanje Evropske zelene partije podržava početak razgovora o sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema Srbije gde je  neophodno da škole budu otvorenije ka zahtevima tržišta rada.

Pošto je uvođenje platnih razreda u prosveti odloženo do 2025. godine naš Savet smatra da je planirano povećanje plata radnika u obrazovnom sistemu od 7% malo i da država treba da do kraja 2022. godine dodatno poveća plate još 15%, svim radnicima isplati novogodišnju nagradu predviđenu posebnim kolektivnim Ugovorom u iznosu od 10.000 dinara, isplati jednokratnu materijalnu pomoć zbog otežanih uslova rada i preopterećenosti u uslovima pandemije za sve zaposlene u iznosu od 20.000 dinara do aprila 2022. godine, od 1. januara 2022. godine počne sa isplatom toplog obroka i regresa koje zaposleni u obrazovnom sistemu trenutno nemaju i da pokrene inicijativu za kupovinu stanova po regresiranoj ceni kao što je to urađeno za vojsku i policiju.

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica