Vesti

SVETSKI DAN OBRAZOVANJA O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE – 26. JANUAR

January 27, 2022

Evropska zelena partija obeležila je u Šapcu Svetski dan obrazovanja u oblasti ekologije edukativnom akcijom u kojoj su učestvovali šabački osnovci i srednjoškolci.

Glavni cilj ekološkog obrazovanja je naučiti ljude da moraju poštovati zakone i zahteve prirode, a ona će im bogato uzvratiti. Moramo biti svesni ekološke štete koju je planeta pretrpela , ali još važnije shvatiti da je promena moguća. Neophodno je naučiti svakog čoveka da i male akcije mogu imati pozitivan uticaj na životnu sredinu i da taj uticaj najčešće nije mali koliko oni misle. Jedan od načina da učimo o zaštiti životne sredine je upravo edukacija dece. Deca se vrlo rado odazivaju i odgovaraju na teme iz oblasti ekologije.

Već drugu godinu za redom napravili smo onlajn konkurs na temu „EKO-DECA“ i kroz interesantnu priču upoznali ih sa osnovama ekologije. Na koji način čovek može da utiče na životnu sredinu deca su nam pokazala svojim crtežima, a mi smo ih nagradili. Prve tri nagrade osvojili su Udruženje “Živimo zajedno” iz Šapca, Aleksandra Mašić iz Mrđenovca i Andrea Sakić iz Šapca. Nagrade su obezbedili Aronija Dimitrić, prvi sertifikovani proizvođač aronije u Šapcu koji je donirao svoje proizvode, Oriflame tim Ane Sakić iz Šapca koji je donirao kozmetičke preparate i udruženje Evropski centar za ekologiju koje je doniralo edukativne knjige, majice i slatke pakete.

“Zahvaljujem se svim sponzorima i učesnicima ovog konkursa. Mi ćemo nastaviti da pružamo mogućnost onima na kojima ovaj svet ostaje da svojim razmišljanjem i kreativnim crtežima prikažu kako oni vide budućnost ekologije.” – istakla je na proglašenju dobitnika i uručenju nagarada Mina Mijailović, predsednica Gradskog odbora Evropske zelene partije u Šapcu.

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica