Vesti

Seoski domovi kulture, njihovo propadanje I borba za očuvanje

December 30, 2021

Nekada su seoski domovi kulture bili centralno mesto dešavanja u selu. Svi važniji skupovi su se odigravali u njima, organizovao kulturni program, uveče okupljala omladina kojoj su gradski kafići bili daleko, sprovođena glasanja na izborima i vodile žučne političke rasprave. U njihovim salama su se slavile seoske slave, pravile svadbe pa i parastosi za pokoj duše najmilijih. Oni su sada prepušteni zubu vremena i propadaju usled nemara, a i zbog komplikovanih administrativnih pravila.

Pre nekoliko godina meštani sela Desimirovca kod Kragujevca su se okupili i iz sopstvenih sredstava obnovili svoj seoski dom kulture. Obnovljena je sala, otvoren supermarket i prodavnica brze hrane u njemu, uređen prostor za seosku ambulantu (koja ne funkcioniše zbog nedostaka lekara), otvorena kafana i teretana na otvorenom. Ubrzo je društveni život mladih počeo da se odvija u ovom prostoru. Vremenom se od prihoda od naplate kirije stvorio i višak sredstava, odnosno dom je postao samoodrživ. Ova sredstva su gradskim ocima bila vrlo primamljiva pa su pokušali da ih oduzmu, tumačeći to da je dom, koji su oni prepustili propadanju, vlasništvo lokalne samouprave. Nastao je nesporazum koji je privremeno rešen, bolje rečeno privremeno gurnut pod tepih, a sve to je obeshrabrilo meštane drugih sela, koji su podstaknuti ovim primerom, imali istu nameru.

Seoske domove kulture bi trebalo obnoviti i staviti u upotrebnu funkciju. U njima bi mogli biti otvoreni internet klubovi i igraonice za mlade, ordinacije, supermarketi, poljoprivredne apoteke, pošte, pa i kafane za starije. Evropska zelena partija se zalaže za ostvarenje ove ideje i na navedenom primeru obnovljenog seoskog doma u Desimirovcu ukazuje kakva korist može biti od nje.

Svaki dom kulture je priča za sebe, što se tiče nosioca vlasništva, stanja i obima radova koje treba izvesti da bi bio funkcionalan, a što bi trebalo da uzme u obzir stručna komisiju koju bi činili predstavnici Sekretarijata za imovinu, Sekretarijata za investicije, arhitekte i građevinski inženjeri. Zadatak te komisije je da uradi procenu stanja, spremi projektne zadatke investicionog održavanja, rekonstrukcije i sanacije, jer se domovi kulture na seoskom području nalaze u različitim fazama propadanja, negde su potrebne sitne popravke, negde tekuće održavanje, a negde renoviranje bukvalno od temelja do krova.

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica