Vesti

Šabački Zeleni uspešno organizovali šesti Sajam organske hrane

September 8, 2021

U Šapcu je 7. septembra 2021. godine održan još jedan Sajam organske hrane. Evropski centar za ekologiju je uprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji uspeo da okupi sertifikovane organske proizvođače iz cele Srbije među kojima je bio i, još uvek jedini sertifikovani organski proizvođač sa teritorije grada Šapca, proizvođač organske aronije Željko Dimitrić. Njegovi planovi su usmereni ka povećanju količine proizvedene aronije i preradi ploda u još više različitih proizvoda, ali i prema osnivanju udruženja lokalnih organskih proizvođača kako bi se, po ugledu na udruženja proizvođača iz Novog Sada i Subotice, lakše izborili za svoju poziciju pred institucijama koje treba da daju podršku ovom vidu poljoprivredne proizvodnje. Na Sajmu su učestvovali i lokalni proizvođači koji primenjuju principe organske proizvodnje, ali još uvek nemaju sertifikat. Sajam je imao i humanitarni karakter jer su na njemu učestvovali udruženja “Da budemo svi jednaki”, “Kiša” i “Ljubav, vera, nada” i pisac Dušan Makević koji su svako na svoj način uključeni u akcije za prikupljane pomoći onima kojima je potrebna.

Evropska zelena partija pruža snažnu podršku razvoju organske proizvodnje u cilju obezbeđivanja zdrave hrane za stanovništvo, očuvanja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta i borbe za prehrambenu nezavisnost države. Predsednik i sekretar Gradskog odbora u Šapcu Evropske zelene partije Mina Mijailović i Milica Rakić su bile aktivno uključene u organizaciju ove manifestacije i sa ponosom ističu i njen humanitarni karakter. “Organska proizvodnja je sistem održive poljoprivredne koji se bazira na visokom poštovanju ekoloških principa kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, upotrebu obnovljivih izvora energije, očuvanje prirodne raznolikosti i zaštite životne sredine. Ona teži kompletnom povezivanju sistema biljne i stočarske proizvodnje. Metode organske proizvodnje podrazumevaju primenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovanih hemijskih sredstava sa krajnjim ciljem održanja biološke ravnoteže sistema zemljište-biljka-životinja-čovek. Samim tim sačuvaćemo i zdravlje ljudi i ostalog živog sveta, agroekološki sistem i uobičajene cikluse u prirodi. Pozivam naše sugrađane i širu javnost da i nakon ovog sajma potraže na pijacama organske proizvode i naravno da uvek učestvuju u humanitarnim akcijama.” – naglasila je Mina Mijailović.

Sajam je posetio i predsednik Evropske zelene partije i gradski odbornik dr Dejan Pavlović. On se zahvalio gradskoj upravi grada Šapca bez čije podrške ovaj Sajam ne bi mogao biti organizovan i podsetio da su u Skupštini grada Šapca u proteklim godinama usvojene Deklaracija za grad Šabac bez GMO, Deklaracija o organskoj proizvodnji u Šapcu i izmena gradske Odluke o pijacama kojom je formirana Organska pijaca u Šapcu sa pogodnostima za sertifikovane organske porizvođače, kao i da postoji pripremljen program za subvencionisanje organskih proizvođača sredstvima lokalne samouprave. “Naša borba za Zelenu poljoprivredu i zdravu hranu se nastavlja. U narednom periodu usmerićemo napore u pravcu obezbeđivanja finansijske pomoći za postojeće sertifikovane organske proizvođače i one konvencionalne proizvođače koji žele da uđu u proces sertifikacije, potragu za parcelama u vlasništvu lokalnih samouprava koje mogu biti date na korišćenje zainteresovanima da započnu sa organskom proizvodnjom i povezivanju malih organskih proizvođača kako bi za svoje proizvode lakše nalazili put do velikih tržišta na kojima se ostvaruje značajnija zarada.” – istakao je dr Dejan Pavlović.

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica