Vesti

Protest za bezopasan vazduh – DOSTA JE

November 7, 2022

NAROD PROTIV TROVAČA – DOSTA JE

Ponovo su naši gradovi među najzagađenijim gradovima na svetu.

Broj dana kada dišemo opasan vazduh je u stalnom porastu. Beograd je u vrhu svetske liste glavnih gradova s najzagađenijim vazduhom, ali je situacija jo dramatičnija u manjim mestima u Srbiji. U Valjevu je po zvaničnim merenjima ove godine već bilo stotinu dana s prekomernim nivoom čestica PM10, a dozvoljeno je 35 po kalendarskoj godini. Limit je dostignut još početkom februara. U Popovcu i Užicu je stanje pritom gore i oni sa 120 odnosno 113 dana predvode tu top listu.

Ovaj nevidljivi ubica godišnje u Srbiji odnese preko 15 hiljada života. Naročito su ugrožena deca i starije osobe.

Evropska zelena partija već godinama ukazuje na ovaj problem, pokušavajući da zaposlenima u Ministarstvu za zaštitu životne sredine pomogne svojim konstruktivnim predlogom mera za rešavanje problema zagađenog vazduha, ali očugledno da pripadnici ove vlasti nemaju političku volju da se time bave.

Zato vas mi iz Evropske zelene partije pozivamo da dođete 13. novembra u 12h na Andrićev venac na protest Narod protiv trovača u organizaciji Eko straže i da svi zajedno pokušamo da izvršimo pritisak na vlast da počne ozbiljno da se bavi rešavanjem problema zagađenog vazduha!

Vidimo se 13. novembra, tačno u podne na Andrićevom vencu!

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica