Vesti

Ponavljanje postupka javne rasprave o studiji Eliksira

November 4, 2022

Obaveštavamo javnost da je Ministarstvo zaštite životne sredine postupilo po zahtevu Evropske zelene partije i naložilo ponovno sprovođenje postupka prezentacije studije i javne rasprave o zahtevu kompanije Elixir Zorka za adaptaciju postojećih objekata u objekte za skladištenje opasnog i neopasnog otpada u krugu fabrike u Šapcu. To se jasno vidi iz teksta našeg zahteva i teksta obaveštenja objavljenog na sajtu Ministarstva.

Ovo je jasan dokaz postojanja namere kompanije Elixir Zorka i njenih kolaboracionista iz Ministarstva da se javnost isključi iz postupka donošenja odluka važnih za zaštitu životne sredine i zdravlje građana Šapca i Srbije. Evropska zelena partija je to uspešno razotkrila i nastaviće sa daljim aktivnostima u sprečavanju dobijanja dozvole da se u Šapcu napravi jedno od najvećih skladišta opasnog otpada u Evropi.

U Šapcu je 2019. godine već gorelo skladište opasnog otpada kompanije Kemis. To je samo jedna od brojnih opasnosti koje može izazavati skladištenje desetina hiljada tona opasnog otpada od strane dokazanog prekršioca ekoloških propisa kao što je kompanija Elixir Zorka. Ne želimo da sa tom tempiranom bombom ponovo dočekamo neku katastrofalnu poplavu kao što je to bio slučaj 2014. godine ili  da sa zebnjom iščekujemo kada će se hemikalije u skladištu pomešati i u vazduh osloboditi otrovne gasove.

Očekujemo da nadležna inspekcija Ministrastva zaštite životne sredine postupi i po našoj prijavi za protivzakonito skladištenje otpada u krugu fabrike Elixir Zorka u Šapcu, a javnost ćemo u narednim danima obavestiti o novim saznanjima o kriminalnim aktivnostima u oblasti upravljanja opasnim otpadom u Srbiji.

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica