Vesti

Napadnuti ekološki aktivista Branko Mitov i ekipa bugarske televizije

June 17, 2022

KAMENICAMA NAPADNUTI EKOLOŠKI AKTIVISTA BRANKO MITOV IZ BOSILEGRADA I EKIPA BUGARSKE NACIONALNE TELEVIZIJE TOKOM SNIMANJA PRILOGA O RUDNIKU SMRTI KOMPANIJE BOSIL METAL

Kamenovanje istine se nastavlja. Iako Ustav Republike Srbije garantuje svim građanima pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju, bilo kakve informacije o rudnicima smrti u jugoistočnoj Srbiji, koji zagađuju životnu sredinu i truju lokalno stanovništvo u više država, ne mogu se dobiti istinite informacije ni od nadležnih državnih organa ni od većine novinskih kuća u Srbiji. Ekološki aktivisti i građani se sami bore protiv bahatih investitora i dobro organizovanih paradržavnih struktura koje zastrašuju sve one koji žele da istinu iznesu pred oči javnosti.

To je doživela i ekipa bugarske nacionalne televizije BNT koja je u saradnji sa Brankom Mitovim i Dimitrom Dimitrovim iz Bosilegrada pokušala da snimi prilog o zagađenju koje prouzrokuje rudnik “Podvirovi” u selu Karamanica nedaleko od tromeđe Srbije, Bugarske i Severne Makedonije. Njih je kamenicama napala grupa ljudi predvođena Miodragom Vukajlovićem, direktorom kompanije “Bosil metal” u čijem vlasništvu je ovaj rudnik.

Najoštrije osuđujemo svako nasilje i bilo kakve pokušaje skrivanja istine o nezakonitom poslovanju, nepoštovanju ekoloških propisa i zagađenju koje izaziva ova i bilo koja druga kompanija ili pojedinac. Pozivamo nadležne inspekcijske, policijske i pravosudne organe i ostale nadležne državne insitucije da rade svoj posao, iskorene korupciju u svojim redovima, spreče uništavanje životne sredine u bilo kom delu Srbije i omoguće građanima da žive zdravo i imaju zdravo potomstvo bez kojeg nema budućnosti naše zemlje.

Posebno ističemo da je u opštini Bosilegrad i rudnik “Grot” na Besnoj kobili veliki zagađivač i pozivamo nadležne da se ovim rudnicima pozabave u paketu i primoraju ih da posluju u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica