Vesti

Evropska Zelena Partija traži kompletan ugovor sa kompanijom Zi Đin

July 27, 2022

Kako smo i obećali, danas smo, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, predali zahtev Vladi Republike Srbije u kojem tražimo uvid u Ugovor koji je potpisan sa kineskom kompanijom Zi Jin, a odnosi se na eksploataciju rude u Rudniku bakra Majdanpek koji posluje u okviru nekadašnje kompanije RTB Bor, a danas u okviru kompanije Serbia Zijin Cooper d.o.o.

Građani imaju pravo da znaju šta je sve dato i obećano kineskoj kompaniji i da li oni po tom Ugovoru imaju pravo da, isušujući reke i rušeći planine, menjanju reljef naše države.

Planinu Staricu i dalje čuvaju ljudi kampujući, Zlotska reka je ponovo ugrožena prekomernim ispumpavanjem vode iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine. Mnoga sela su ostala bez vode, a u Majdanpeku svaki drugi dan nema vode.

Postavljamo i pitanje kakvu korist država Srbija ima od ovakvog Ugovora, osim najniže rudne rente u Evropi od 3% i šta mi kao građani ove države imamo od toga, imajući u vidu da stranci iz naše zemlje trajno iznose neobnovljivu vrednost koja pripada svima nama kao i generacijama koje dolaze.

Imamo li pravo da ćutimo?

Očekujemo odgovor Vlade i obećavamo da nećemo stati dok sva pitanja ne dobiju prave odgovore.

 

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica