Vesti

Danas i institucionalno branimo Staricu od Zi Đina

July 1, 2022

Predsednik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović i potpredsednica Snežana Nedeljković predali su danas, 1. jula 2022. godine, Odeljenju geološke i rudarske inspekcije i Inspekciji za zaštitu životne sredine u Beogradu zahteve u kojima traže da se na planini Starici kod Majdanpeka izvrši inspekcijski nadzor i utvrdi ispravnost radnji koje kompanija Zi Đin izvodi na toj planini.

Miniranje i teška mehanizacija koja je na planini već danima izazvala je paniku i strah kod građana jer je došlo do urušavanja jednog dela planine u dvorište porodice gde samo pukom srećom niko nije povređen. Kineski investitor tvrdi da su oni sve to kupili i da imaju pravo da rade šta hoće. Naš sledeći korak će biti da tražimo uvid u taj Ugovor i utvrdimo ko je to sebi dao pravo da prodaje zemlju Srbiju za najnižu rudnu rentu u Evropi.

Kontekst u kojem treba posmatrati sva ova dešavanja jesu izjave kineskih investitora, kada su tek hteli da dođu u Srbiju, da ovde nastavljaju svoje biznise jer je u njihovoj matičnoj državi zakon o zaštiti životne sredine mnogo strožiji! To znači da oni Srbiju vide kao deponiju za svoje prljave tehnologije. Studija Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuje zastrašujući podatak o porastu maligniteta na području Bora i Majdanpeka.

Ovo je doprinos Evropske zelene partije hrabroj borbi majdanpečana koji već danima kampuju na planini Starici štiteći je svojim telima od kineskog investitora koji želi da je “ispravi” jer mu se ne sviđa nagib pod kojim stoji.

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica