Vesti

Da li će se na Zlotskoj reci ponoviti prošlogodišnja ekološka katastrofa

July 20, 2022

Svi se još dobro sećamo suvog korita Zlotske reke i uginulih riba na golom kamenju. Sve je počelo smanjivanjem nivoa vode u izvorištu kod Lazareve pećine.

Ponovo nam stižu informacije da se voda iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine ispumpava i prebacuje u Borsko jezero za potrebe kineske kompanije “Serbia Zijin Cooper” i da je vodostaj u vodoizvorištu kod Lazareve pećine naglo opao.

Kada su meštani sela Zlot i Sumrakovac prošle godine posumnjali da se voda iz vodoizvorišta ispumpava i da je zbog toga drastično opao vodostaj, mi iz Evropske zelene partije smo zahtevali hitan izlazak Republičke vodne inspekcije na teren radi utvrđivanja razloga presušivanja Zlotske reke.

Iz izveštaja vodne inspekcije, koja je po našem zahtevu izašla na teren 26.08.2021. godine, smo saznali da postoji vodna dozvola br.325-04-651/2016 od 18.07.2016. godine izdata od Republičke direkcije za vode tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u kojoj su utvrđeni način, uslovi i obim korišćenja vode za tehnološke potrebe “Serbia Zijin Cooper”.

U ovoj dozvoli nema kote kojom bi bilo ograničeno korišćenje vode iz Borskog jezera, što znači da kineska kompanija može da za svoje potrebe izvuče i poslednju kap vode.

Kada u Borskom jezeru ponestane vode, pumpama je prebacuju iz izvorišta Zlotske reke.

Zato je Zlotska reka presušila prošle godine i još se nije oporavila od te katastrofe, a preti joj ponovo isti scenario.

Mi iz Evropske zelene partije apelujemo na donosioce odluka da hitno zabrane ispumpavanje vode iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine i na taj način spreče ponavljanje ekološke katastrofe.

Za prošlogodišnji zločin nad prirodom niko nije odgovarao!

Postavljamo pitanje, da li kineska kompanija “Serbia Zijin Cooper” ima građevinsku dozvolu i saglasnost za studiju o proceni uticaja na životnu sredinu?

Prema našem saznanju, nemaju ni jednu od navedenih što znači da mogu da uništavaju našu životnu sredinu bez ikakvih sankcija.

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica