Vesti

Besplatni udžbenici Fondacije Kavčić

May 11, 2022

EVROPSKA ZELENA PARTIJA PODRŽAVA NAPORE POJEDINACA, INSTITUCIJA I FONDACIJA DA ŠKOLOVANjE U SRBIJI BUDE POTPUNO BESPLATNO

U Kragujevcu je u Centru za negovanje tradicionalne kulture Abrašević organizovana tribina na kojoj je o pravu na korišćenje besplatnih udžbenika u osnovnoj školi govorio upravo profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije Alek Kavčić. Gospodin Kavčić je rođen u Srbiji, a završio je fakultet i doktorirao u Americi. On želi da preko svoje Fondacije obezbedi učenicima osnovnih škola u Srbiji što jeftinije štampane udžbenike, a svakako besplatne digitalne.

Ovoj tribini su prisustvovali Aleksandar Antonijević potpredsednik Evropske zelene partije, Goran Simović predsednik Gradskog odbora Kragujevac i Jelena Ilić simpatizer i zainteresovani roditelj.

U ime Evropske zelene partije naš potpredsednik Aleksandar Antonijević je izjavio da Evropska zelena partija podržava napore fondacije profesora Aleksandra Kavčića da udžbenike za decu osnovnih škola učini što pristupačnijim za roditeljske džepove i istovremeno omogući da isti takvi udžbenici na Internetu budu dostupni u elektronskom obliku potpuno besplatno.

Profesor Kavčić je istakao da je žalosno da se u celoj Evropi knjige za osnovni ciklus obrazovanja plaćaju u samo dve zemlje Bosni i Hercegovini i Srbiji. Evropska zelena partija apeluje na nadležne državne institucije da uvedu korišćenje upravo izdanja fondacije koja su i do pet puta jeftinija od konkurencije. Komplet udžbenika za prvi razred kupljen preko Fondacije košta 1800 dinara, a da takav isti kod konkurencije 8500 dinara.

Fondacija Alek Kavčić od prošle godine za učenike osnovnih škola u Srbiji obezbeđuje besplatne digitalne udžbenike za sve razrede. Svi zainteresovani mogu bez šifre, koda ili vremenski ograničenog roka da besplatno preuzmu kompletne udžbenike sa svim lekcijama koji su obogaćeni audio i video zapisima, animacijama i infografikama.

Cilj tribine u Kragujevcu bio je da se roditeljima i prosvetnim radnicima približi način na koji mogu deci da obezbede besplatne udžbenike i na koje zakonske regulative se mogu pozvati. Iz Fondacije podsećaju na zakon Republike Srbije po kome u svakoj školi Savet roditelja učestvuje u postupku izbora udžbenika i da bi roditelji trebali da se aktivnije uključe u odabir udžbenika za svoju decu. Po rečima profesora Aleksandra Kavčića ukupno je odobreno preko 100 udžbenika od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izdatih od strane njegove fondacije. Troškovi štampanja ovakvih knjiga su dva dinara po strani i mogu se naručiti preko ove fondacije. U cenu koštanja od dva dinara ulazi cena štampanja od 1 dinar po strani, pola dinara po strani je trošak izdavača i pola dinara po strani je trošak fondacije za skladištenje. Rečeno je da fondacija ne zarađuje ništa jer radi na humanitarnim principima. Znači za udžbenik od 170 strana treba platiti 340 dinara, a isti takav udžbenik od drugog izdavača je bar duplo ili tri puta skuplji. Udžbenici su povezani i ukoričeni kao i svaka knjiga. Da se ovakvi udžbenici koriste i u praksi, dokazuju roditelji dece iz osnovne škole Sveti Sava u Kragujevcu iz isturenog odeljenja škole u selu koji su uspeli da se izbore da učenici trećeg razreda koriste baš ove udžbenike. Gosti tribine su bili i roditelji iz škole u Despotovcu kao i direktor škole iz Pančeva koji takođe koriste udžbenike ove Fondacije.

Trenutno se udžbenici ove Fondacije distribuiraju u 316 od ukupno 1300 škola. U planu je da za dve godine budu dostupni udžbenici za sve razrede iz svih predmeta za osnovnu školu, a u toku je i priprema udžbenika za strane jezike. Takođe je u planu da se za svaki predmet obezbede bar po dva izdanja kako bi bila šira mogućnost odabira udžbenika.

Profesoru Aleksandru Kavčiću i Fondaciji želimo puno uspeha u radu.

Goran Simović, predsednik Saveta za prosvetu i obrazovanje Evropske zelene partije

Povezane vesti

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica