Dr Dejan Pavlović

predsednik Evropske zelene partije

Dr Dejan Pavlović

Dr Dejan Pavlović je rođen 28. marta 1974. godine u Šapcu gde i sada živi. Radi u šabačkom Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić” u Službi hitne medicinske pomoći kao specijalista urgentne medicine. U braku je sa dr Biljanom Pavlović koja je specijalista psihijatrije i otac je troje dece: Dušana, Danila i Iris. Završio je Osnovnu školu “Laza K. Lazarević” u Šapcu, Šabačku gimnaziju i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu gde je završio i specijalističke studije. Rekreativno igra fudbal, basket i stoni tenis i bavi se trčanjem, biciklizmom i plivanjem.

Ekološkim aktivizmom počinje da se bavi od 2012. godine organizujući obeležavanje važnih ekoloških datuma različitim akcijama od kojih su Drveće je svemoguće, Zelena biciklijada, Sajam organske hrane, Dan neobičnih sportova, Hajka na smeće i Festival ekologije postale tradicionalne. U jesen 2014. godine osniva udruženje Evropski centar za ekologiju koje se bavi sprovođenjem projekata u okviru domaćih i evropskih programa i koje će nekoliko godina kasnije započeti izgradnju Ekološko-edukativnog centra Jevremovac. Podstiče osnivanje i učestvuje u radu i drugih udruženja iz oblasti ekologije, sporta, socijalne zaštite i poljoprivrede. Organizuje brojne humanitarne akcije i kulturne događaje koji umrežavaju pojedince i udruženja iz zemlje i inostranstva. Aktivno učestvuje u obeležavanju istorijskih događaja i verskih praznika.

Prvu širu društvenu akciju pokreće krajem 2014. i početkom 2015. godine baveći se temom opasnog otpada i već tada uočava neophodnost političkog angažmana i delovanja kroz lokalne i državne institucije. Nastupa na lokalnim izborima 2016. godine i postaje odbornik u Skupštini grada Šapca gde je jedan od najaktivnijih odbornika i inicijator usvajanja odluka kojima se poboljšava stanje u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i zdravlja stanovništva. Uporedo sa političkim angažovanjem nastavlja društveni aktivizam i još snažnije radi na poboljšanju položaja dece sa smetnjama u razvoju i teškim i retkim bolestima, osoba sa invaliditetom i samohranih i samostalnih roditelja, učestvuje u radu hramova i manastira Srpske pravoslavne crkve i sportskim događajima povezanim sa boravkom u prirodi. Ponovo osvaja poverenje građana 2020. godine i još jednom postaje gradski odbornik.

Međusobna povezanost svih društvenih tema, spoznaja da zdrav život i zdrava ekonomija ne mogu jedno bez drugog i nedostatak prave zelene opcije na političkom nebu Srbije podstiču ga da inicira osnivanje Evropske zelene partije u jesen 2019. godine čiji je predsednik od osnivanja. Aktivno obilazi Srbiju i daje svoj doprinos u rešavanju lokalnih i nacionalnih ekoloških problema. Kao najveće ekološke faktore rizika navodi državnu upravu i lokalnu samoupravu i smatra da je borba za društveni napredak u Srbiji borba za funkcionisanje pravnog sistema – inspekcije, policije, tužilaštva i sudstva i borba za pobedu znanja i stručnosti nad neznanjem, nezainteresovanošću, neradom i korupcijom uz kulturu i veru kao neophodne začine ličnog i društvenog sistema vrednosti i morala.

Ukoliko želite da nam se pridružite

Prijavnica